Kanava-tietokirjapalkinnon ehdokkaat valittu: siirtolais- ja vähemmistöteemat hyvin esillä

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön jakaman 10 000 euron suuruisen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon kymmenen ehdokaskirjaa on valittu. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Kymmenen ehdokaskirjaa valittiin kaikkiaan 30 kustantajan lähettämien 167 teoksen joukosta.

Ehdokaskirjojen valinnan tekivät palkintoraadin jäsenet, taloustoimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen sekä Turun yliopiston poliittisen historian vt. professori ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Raadin puheenjohtaja, Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsee ehdokaskirjoista palkinnon saajan torstaina 29.10.

Tämänvuotisten palkintoehdokkaiden joukossa on muun muassa useita ajankohtaisia siirtolais- ja vähemmistöteemoja käsitteleviä kirjoja. Palkintoehdokkaita valitessaan raatilaiset painottivat uuden tiedon, ajankohtaisuuden ja teosten yhteiskunnallisen painavuuden lisäksi kerrontaa. ”Erinomainen tietokirja on myös hyvä lukukokemus”, Elina Lappalainen muistuttaa.

Ehdokaskirjat esitellään Helsingin Kirjamessujen Tiedetorilla torstaina 22.10. klo 15:00-15:30. Markku Jokisipilä ja Elina Lappalainen haastattelevat kirjailijoita samana päivänä klo 16:30-17:30 Suomalaisen Kirjakaupan messuosastolla.

Lisätietoja: Palkintoraadin puheenjohtaja ja Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen, puh. 040-575 3099.

Kanava-palkinnon ehdokaskirjat 2015 ja palkintoraadin perustelut:

Niina Junttila: Kavereita nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys (Tammi).

”Teos on erinomainen esimerkki yhteiskunnallisesti tärkeän tutkimuksen kääntämisestä yleistajuiseksi tietokirjaksi. Tutkijan teksti riipaisee harvoin sydäntä näin syvältä. Kirja kertoo yksinäisyydestä ja sen seurauksista, kuten masennuksesta ja syrjäytymisestä, monipuolisesti sekä tutkimusten kautta että lasten ja nuorten omalla äänellä.”

Markku Kuisma: Venäjä ja Suomen talous 1700–2015 (Siltala).

”Markku Kuisma vyöryttää 350 sivun verran taitavasti ja vakuuttavasti kirjoitettua taloushistoriallista todistelua siitä, että Venäjän/Neuvostoliiton naapuruuden hyödyt ovat ehkä sittenkin olleet Suomelle haittoja suuremmat. Vaikka Suomen kulttuurinen ja poliittinen kompassi ovat osoittaneet länteen, taloudessa Venäjän tarjoamat markkinat ja kannustimet ovat olleet elintärkeitä.”

Veli-Pekka Lehtola: Saamelaiskiista (Into).

”Saamelaiskulttuurin professori kirjoittaa vetävästi aiheesta, joka on tulehduttanut välejä pohjoisessa jo vuosikymmeniä, mutta josta Etelä-Suomessa tiedetään vain vähän. Vaikka kyse on pamfletista, kirja nousee kattavaksi selvitykseksi siitä, millaista taistelua saamelaisten asian ympärillä käydään ja millaisia saamelaisuuteen liittyviä mielikuvia kiistassa käytetään aseina.”

Yusuf M.Mubarak, Eva Nilsson & Niklas Saxén: Suomen somalit (Into).

”Kun tunteet kuumenevat maahanmuutosta, on syytä pysähtyä kuuntelemaan aiempia kokemuksia. Lähes sataan haastatteluun perustuva teos on ajankohtainen ja tärkeä puheenvuoro kotouttamispolitiikan ongelmista. Se antaa äänen sekä Suomeen eri vuosikymmeninä tulleille että Suomessa syntyneille somaleille ja avaa kiinnostavalla tavalla ikkunan tavallisten somalien elämään ja tuntemattomaksi jääneeseen kulttuuriin.”

Iris Pasternack: Tautitehdas. Miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita? (Atena).

”Kokeneen lääkärin teos on paitsi asiantunteva, myös todella yleistajuinen ja sujuvasti kirjoitettu ajankohtainen keskustelunavaus. Kirjoittaja pureutuu kriittisesti modernin länsimaisen terveydenhuollon ongelmiin. Korkean verenpaineen ja kolesterolin väärällä hoitamisella on suuria kansantaloudellisia vaikutuksia, joten teos on hyvä lähtökohta sosiaali- ja terveysalalla säästöjä etsiville.”

Touko Perko: Mies, liekki ja unelma. Nobelisti A.I. Virtasen elämäntyö (Otava).

”Järkälemäisessä elämäkerrassa on kaikki klassisen biografian hyveet: merkittävä ja kiehtova kohdehenkilö, kontekstia ja ympäröivää todellisuutta laajasti valaiseva yhteisöllinen tarkastelutapa sekä huimana tietomääränä näkyvä vaivoja säästelemätön yksityiskohtaisuus. Moniulotteinen A.I. Virtanen oli kosmopoliittinen patriootti, joka hallitsi sekä teorian että käytännön, ymmärsi arvonsa mutta säilytti suhteellisuudentajunsa.”

Maija Salmi: Paholaisen juna (Atena).

”Reportaasikirja antaa äänen Meksikon kautta Yhdysvaltoihin pakeneville siirtolaisille. Sen esittelemät ihmiskohtalot rinnastuvat väistämättä Välimeren ajankohtaiseen tilanteeseen. Teoksen aineisto on saatu viettämällä Meksikossa kuukausia, haastattelemalla siirtolaisia ja matkustamalla maan halki junareittiä seuraten. Jo tietojenkeruun metodi on kunnioitettava, ja valtava tietomäärä on myös onnistuttu yhdistämään sujuvaksi kerronnaksi tarinoiden lomaan.”

Ville Similä & Mervi Vuorela: Valtio vihaa sua. Suomalainen punk ja hardcore 1985–2015 (Like).

”Harva suomalainen musiikkigenre voi ylpeillä yhtä seikkaperäisellä ja laajalla historiallisella kartoituksella kuin punk ja hardcore Ville Similän ja Mervi Vuorelan riemastuttavan teoksen jälkeen. Vahvasti empaattisella osallistuja-havainnoitsijametodilla ja vailla turhaa poliittista korrektiutta kirjoitettu kirja käy läpi 30 kiljunhuuruista vuotta suomalaisen punkin historiaa ja osoittaa, että marginaalissa ja varsinkin siellä on elinvoimaa. Teos on etnografista kulttuurihistoriaa parhaimmillaan.”

Tuomas Tepora: Sodan henki. Kaunis ja ruma talvisota (WSOY).

”Tuomas Tepora tarkastelee Suomen historian kenties myyttisintä ja ylistetyintä ilmiötä, talvisodan henkeä. Mielialakehitystä niin rintamalla kuin sen takanakin luotaamalla hän rekonstruoi hienopiirteisesti tämän hengen synnyn, kukoistuksen ja pirstoutumisen. Talvisodan henki ei ollut särötön monoliitti vaan hyvin monimutkainen ilmiö. Se oli samalla sekä spontaani että tietoisesti synnytetty, yhtenä hetkenä korvaamaton resurssi, seuraavana psykologinen rasite.”

Pekka Valtonen: Puolen maailman valtias. Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty (Gaudeamus).

”Nimestään huolimatta Pekka Valtosen kirja ei ole vain elämäkerta. Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija ja Espanjan kuningas Kaarle V oli aikansa mahtavin monarkki, ja hän lukeutuu maailmanhistorian suurimpiin eurooppalaisiin hahmoihin. Teos tarjoaa yksityiskohtaisen ja todistusvoimaisen kertomuksen siitä, miten ja miksi Eurooppa nousi uudella ajalla poliittisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti maailman johtavaksi maanosaksi.”