Otavan Kirjasäätiö jakoi viisi kirjallisuuspalkintoa, nuoren journalistin palkinnon ja yli puoli miljoonaa euroa apurahoja

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio luovuttivat palkinnot saajilleen torstaina 19.3.2015.

Veijo Meri -palkinto myönnettiin Laila Hirvisaarelle, Kaarina Helakisa –palkinto Mauri Kunnakselle, Tietokirjapalkinto Paavo Castrénille, Erkki Reenpää –suomentajapalkinto Marja Kyrölle ja Oppimateriaalipalkinto Teuvo Nybergille ja Matti Leinoselle.

Ensimmäinen Otavan Kirjasäätiön nuoren journalistin palkinto myönnettiin Hertta-Mari Kaukoselle.

Palkintojen lisäksi Otavan Kirjasäätiö jakoi yli puoli miljoonaa euroa apurahoina ja avustuksina kirjallisen työn tekemiseen ja lukemista edistäviin hankkeisiin.

Tiivistelmät palkintojen perusteluista:

Veijo Meri -palkinto Laila Hirvisaarelle

“Kirjailija, professori Laila Hirvisaari on ainutlaatuinen kertoja, joka tiesi kutsumuksensa jo varhain. Hänet tunnetaan vahvasta eläytymiskyvystä ja tinkimättömästä tutkimustyöstä. Lähihistorian kuvaajana Hirvisaari on jättänyt yhteiseen muistiimme väkevän jäljen.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Kaarina Helakisa -palkinto Mauri Kunnakselle

“Mauri Kunnaksen kirjat ovat kuuluneet suomalaiseen lapsuuteen ja kulttuuriin liki neljän vuosikymmenen ajan. Kunnas on edelleen yhtä luomisvoimainen kuin uraansa aloittaessaan ja kuvittajana vuosi vuodelta ilmiömäisempi. Hänen kykynsä ja voimansa yltävät yhä uusiin huippusuorituksiin.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Tietokirjapalkinto Paavo Castrénille

“Paavo Castrén on klassillisen filologian emeritusprofessori ja Suomen johtavia Pompeji-tutkijoita. Hän on ansioitunut tieteen popularisoija, jolla on poikkeuksellinen kyky saattaa antiikin tutkimuksen uusimmat tiedot kiinnostavaan ja helposti lähestyttävään kerronnalliseen muotoon.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Erkki Reenpää -suomentajapalkinto Marja Kyrölle

“Marja Kyrön suomentajanura on jatkunut jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Kyrö on tinkimättömän ammattitaitoinen, taidokas ja monipuolinen suomentaja. Hänen kielitajunsa on loistava ja työnsä huolellista ja hiottua. Hän on suomentanut mm. Michael Enden, Walter Moersin, Cornelia Funken sekä Finlandia Junior-voittajan Maria Turtschaninoffin romaaneja, Ingmar Bergmanin, Per Olov Enquistin ja Botho Straussin teoksia, sekä Stieg Larssonin Millennium-trilogian.” Palkinnon arvo on 5000 euroa.

Oppimateriaalipalkinto Teuvo Nybergille ja Matti Leinoselle

“Oppimateriaalin tekijät Teuvo Nyberg ja Matti Leinonen ovat pitkän opettaja- ja oppikirjailijauransa aikana uudistaneet jatkuvasti biologian ja maantiedon oppimateriaaleja. Heidän asiantuntemuksensa ja

vankka pedagoginen näkemyksensä on vaikuttanut merkittävästi näiden oppiaineiden opetusmenetelmien kehittymiseen. Oman luomistyönsä lisäksi he ovat määrätietoisesti jakaneet osaamistaan ja tuoneet uusia oppimateriaalien tekijöitä mukaan tähän arvokkaaseen työhön.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Nuoren journalistin palkinto Hertta-Mari Kaukoselle

“Hertta-Mari Kaukonen edustaa perinteistä, itsensä likoon pistävää journalismia. Hän on työssään viitseliäs ja lannistumaton ja uskoo perusuniversaalin tarinan voimaan. Monipuolisista artikkeleista loistaa kauas kiinnostus ihmisiä, ilmiöitä ja elämää kohtaan.” Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Palkintojen perustelut kokonaisuudessaan ovat tiedotteen liitteenä.

Vuonna 1945 perustettu Otavan Kirjasäätiö haluaa kirjallisuuspalkinnoillaan huomioida ja kannustaa kotimaisia kirjailijoita ja kirjallisen työn tekijöitä ja nostaa esiin heidän kulttuurisesti, sivistyksellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtään.

Otavan Kirjasäätiö on perustanut tänä vuonna nuoren journalistin palkinnon, jolla se haluaa tukea nuoremman polven journalisteja ja kannustaa heitä syvällisten, elämyksellisten ja vaikuttavien sisältöjen luomiseen monikanavaisissa aikakauslehdissä. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Lisätietoja:
Minna Castrén
Otavan Kirjasäätiön hallituksen varapuheenjohtaja
050 5286 718