Otavan Kirjasäätiö myönsi viisi kirjallisuuspalkintoa ja yli 600 000 euroa apurahoja

Veijo Meri -palkinto myönnettiin Petri Tammiselle, Kaarina Helakisa -palkinto Helena Warikselle, Tietokirjapalkinto Vesa Sirénille, Oppimateriaalipalkinto Megafon -työryhmälle Anna Blom, Mikaela Friis, Sari Kokkonen, Siri Liukkala ja Sari Pukonen ja Erkki Reenpää -suomentajapalkinto Kaijamari Sivillille. Palkintojen lisäksi Otavan Kirjasäätiö jakoi yli 600 000 euroa avustuksina ja apurahoina kirjalliseen työhön ja lukemista edistäviin hankkeisiin.

Vuonna 1945 perustettu Otavan Kirjasäätiö haluaa kirjallisuuspalkinnoillaan huomioida ja kannustaa kotimaisia kirjailijoita ja kirjallisen työn tekijöitä sekä nostaa esiin heidän kulttuurisesti, sivistyksellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtään.

Veijo Meri -palkinto Petri Tammiselle

”Petri Tammisen proosa on täynnä hienoja ottoja elämästä, muistoista ja unelmista. Hän näkee arkitilanteisiin kätkeytyvät merkittävät hetket ja kuvaa niitä sielua puristavan tunnistettavasti. Tammisen kieli on kirkasta ja hengittävää, lukijalle tilaa antavaa mutta pohjaan asti ajateltua.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Kaarina Helakisa -palkinto Helena Warikselle

”Helena Waris on todellinen tarinankerronnan virtuoosi, huikean taitava juonenpunoja. Romaaneissaan hän on ammentanut suomalaiskansallisista ja viikinkimytologian aineksista ja luonut verevää, modernia ja omintakeista fantasiaa.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Tietokirjapalkinto Vesa Sirénille

”Vesa Sirén on asettunut yhtä antaumuksellisesti suomalaisten musiikinystävien palvelukseen kuin Jean Sibelius aikanaan. Sirénin jälki vaikuttaa, pitkään. Hän tietää, miten kiinnostava tietokirja pitää kirjoittaa ja miltä sen pitää näyttää ja tuntua. Sirénin kirjat jäävät suomalaisen tietokirjallisuuden historiaan.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Oppimateriaalipalkinto Megafon –työryhmälle: Anna Blom, Mikaela Friis, Sari Kokkonen, Siri Liukkala ja Sari Pukonen

”Peruskoulun uusi B1-ruotsin oppimateriaalisarja Megafon on kerännyt poikkeuksellisen paljon kiitosta niin opettajilta kuin oppilailta. Sen tekijät ovat onnistuneet luomaan nuoriin vetoavan materiaalin, jonka parissa ruotsin opiskelu on paitsi hauskaa ja motivoivaa myös tuloksellista.” Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Erkki Reenpää -suomentajapalkinto Kaijamari Sivillille

”Kaijamari Sivill tunnetaan luotettavana, asiantuntevana ja vivahteikkaana suomentajana. Sivill tavoittaa kaunokirjallisen tekstin hienoimmatkin merkitysvivahteet ja välittää ne luontevasti suomen kielelle. Hänen käsissään maailmankirjallisuuden eturivin nykykirjailijat saavat arvoisensa suomenkielisen tulkinnan.” Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

kuva: Pekka Nieminen

Lisätietoja:
Minna Castrén
Kirjasäätiön hallituksen varapuheenjohtaja
050 5286 718
www.otavankirjasaatio.fi