Otavan Kirjasäätiö myönsi viisi kirjallisuuspalkintoa ja yli 630 000 euroa apurahoja ja avustuksia

Veijo Meri -palkinto myönnettiin Riikka Pulkkiselle, Kaarina Helakisa -palkinto Hannele Lampelalle, Tietokirjapalkinto Kimmo Rentolalle, Oppimateriaalipalkinto lukion englannin Insights-työryhmälle ja Erkki Reenpää -suomentajapalkinto Laura Beckille. Kunkin palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Palkintojen lisäksi Otavan Kirjasäätiö jakoi yli 630 000 euroa apurahoja ja avustuksia kirjalliseen työhön ja lukemista edistäviin hankkeisiin.

Veijo Meri -palkinto: Riikka Pulkkinen

Riikka Pulkkisella on kyky heittäytyä eri-ikäisten ja -taustaisten ihmisten asemaan. Pulkkisen teemat voivat olla eettisiä, esteettisiä tai poliittisia, mutta hän käsittelee niitä aina eläytyen, henkilön kautta. Hänen romaaneissaan tanssivat pysähtymättömässä liikkeessä intellektuaalinen ja fyysinen, korkea ja arkinen, kaunis ja kaamea.

Kaarina Helakisa -palkinto: Hannele Lampela

Hannele Lampela on Prinsessa Pikkiriikki -kirjoillaan luonut samaistuttavan ja mieleenpainuvan hahmon, joka on yhtä aikaa prinsessa ja batman. Pikkiriikki on anarkistisuudessaan Pepin ja Eemelin perillinen, mutta silti tämän ajan lapsi. Lampela kertoo tarinansa sujuvasti ja hurmaavan hauskasti, ja hänen kirjansa ovat loistavia ääneen luettavia.

Tietokirjapalkinto: Kimmo Rentola

Kimmo Rentola on tehnyt uraauurtavaa työtä sota-ajan sekä kylmän sodan ajan Suomen historian tutkimuksen alueella. Rentolan kirjoissa tarinoiden sivupolut ja kiinnostavat yksityiskohdat limittyvät osaksi suurempaa kertomusta, jota maustaa taidokas kielenkäyttö. Rentolan kirjat vetävät vertoja parhaallekin kaunokirjallisuudelle.

Oppimateriaalipalkinto: Lukion englannin Insights-työryhmä – Elina Karapalo, Paula Keltto, Mark Kilmer, Päivi Kuusivaara, Teijo Päkkilä ja Annukka Suonio

Lukion englannin Insights-työryhmä on luonut monipuolisen ja opiskelijoita innostavan materiaalin. Insights tutustuttaa opiskelijat englanninkieliseen maailmaan ja opettaa ottamaan kantaa globaaleihin ilmiöihin ja ongelmiin.

Erkki Reenpää –suomentajapalkinto: Laura Beck

Laura Beckin suomentamien teosten skaala ulottuu korkeakirjallisista romaaneista humoristiseen nuortenkirjallisuuteen ja menestysdekkareista tietokirjoihin. Beck paneutuu työhönsä huolellisesti, ja hänen käännöksensä tekevät oikeutta alkuteoksen ilmaisulle. Beckistä on syystä tullut monen kirjailijan luottosuomentaja.

Palkinnonsaajat 2019: Teijo Päkkilä, Elina Karapalo, Päivi Kuusivaara, Mark Kilmer, Paula Keltto, Hannele Lampela, Annukka Suonio, Riikka Pulkkinen, Laura Beck ja Kimmo Rentola. kuva: Susa Junnola

Vuonna 1945 perustettu Otavan Kirjasäätiö haluaa kirjallisuuspalkinnoillaan huomioida ja kannustaa kotimaisia kirjailijoita ja kirjallisen työn tekijöitä ja nostaa esiin heidän kulttuurisesti, sivistyksellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtään.

Lisätietoja:
Eva Reenpää
Otavan Kirjasäätiö
eva.reenpaa@otava.fi / 050 3649702
otavankirjasaatio.fi