Otavan Kirjasäätiön Vuoden nuori aikakauslehtitoimittaja -palkinto toimittaja Sonja Saarikoskelle: ”Jutuissa on oma ääni, vahva läsnäolon tuntu ja hyvä rytmi”

Otavan Kirjasäätiö jakaa 5 000 euron palkinnon vuoden nuorelle aikakauslehtitoimittajalle, joka kirjoittaa persoonallisesti ja avartaa jutuillaan lukijansa maailmankuvaa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015, Otavan 125-vuotisjuhlavuonna, ja jaetaan jatkossa joka toinen vuosi.

Vuoden 2017 nuori aikakauslehtitoimittaja on Sonja Saarikoski. 28-vuotiaaksi toimittajaksi hän on jo ehtinyt erittäin paljon. Saarikoski on kirjoittanut pitkiä juttuja maan johtaville foorumeille: esimerkiksi Ylioppilaslehteen, Imageen, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen ja Suomen Kuvalehteen.

Palkintoraadin mukaan Saarikoski käyttää taitavasti tarinallisia ja jopa kaunokirjallisia keinoja jutuissaan, joiden aihekirjo on hyvin laaja. Saarikoski tuntee perinteisen korkeakulttuurin, seuraa tieteen ilmiöitä ja hallitsee myös arjen ilmiöiden muuttamisen huippuluokan feature-jutuiksi. Saarikoski on myös erittäin taitava henkilöjuttujen tekijä eli osaa lajityypin, joka on kaikille aikakauslehdille tärkeä.

Raadin mukaan Sonja Saarikoskella on kirjoittajana selvästi oma erottuva ääni. Hänen jutuissaan on vahva läsnäolon tuntu. Jutut näyttävät kohteensa, mutteivät arvota heidän toimintaansa. Teksteissä on harkittu rytmi: välillä edetään vauhdilla, välillä hengähdetään. Jutut tuntuvat lukijasta helpoilta, mutta niiden takana on kunniahimoinen ja tarkka mietintä aina yksittäisiä lauseita tai sanavalintoja myöten.

Saarikoski työskentelee nyt aikakauslehti Imagessa, jonka toimituspäällikkönä hän aloitti marraskuun alussa.

Palkintoraatiin kuuluivat toimittaja ja kouluttaja Hanna Jensen, pääkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski, päätoimittaja Jouni Kemppainen, kirjailija Sirpa Kähkönen ja päätoimittaja Sirpa Puhakka. Lautakunnan puheenjohtajana toimii päätoimittaja Ville Pernaa.

Lisätietoja: päätoimittaja Ville Pernaa (puh. 050 539 4310) ja journalistipalkittu, toimittaja Sonja Saarikoski (044 972 7228).