Suomen Kuvalehden journalistipalkinto neljälle kuvajournalistille, Kanava-tietokirjapalkinto Syyrian sodasta kertovalle teokselle

Suomen Kuvalehden ja Otavan Kirjasäätiön jakama 10 000 euron suuruinen Suomen Kuvalehden journalistipalkinto myönnettiin vuonna 2020 neljälle kuvajournalistille eli Liisa Huimalle, Markus Jokelalle, Hannamari Shakyalle ja Antti Yrjöselle, jotka koronaviruksen levitessä organisoivat aivan uudenlaisen tavan dokumentoida suomalaisten arkea. Poikkeustila 2020 -hankkeeseen osallistui lopulta liki 200 valokuvaajaa.

Palkintoraati perustelee valintaansa sillä, että Poikkeustila 2020 dokumentoi ansiokkaalla tavalla suomalaista poikkeusajan arkea koronapandemian aikana. Projektin kuratoitu galleria on onnistunut tavoittamaan todellisuudesta sellaisia puolia, joita sanat tai perinteiset journalistiset jutut eivät ole tavoittaneet. Kokonaisuus toimii sekä kuvajournalistisena taidonnäytteenä että historiallisena dokumenttina.

Poikkeustila 2020 korostaa myös dokumentaarisen valokuvan elinvoimaa ja kollektiivisen toiminnan tärkeyttä taloudellisesti vaikeina aikoina. Yli 170 kuvaajan yhteisponnistus osoittaa, miten monipuolinen dokumentaarisen valokuvan kenttä Suomessa on. Eri ikäisten ja eri puolilta Suomea tulevien kuvaajien tallentama todellisuus luo laajan, mutta tunnistettavan näkymän suomalaiseen korona-arkeen: poikkeustilan Suomi on sisäänpäin kääntynyt omakuva neljän seinän sisällä, kaupunkimaisemien eriskummallista tyhjyyttä, toivoa herättävää luonnon vehreyttä sekä riskiryhmään kuuluva isä hymyilemässä tyttärelleen ikkunan takaa.

Poikkeustila 2020:n viimeistelty kuratointi osoittaa ammattimaisen dokumentaarisen valokuvan erityisyyden loputtomien kuva- ja merkitysvirtojen ajassa. Valokuva näyttää jälleen kerran vahvuutensa itsenäisenä mediana ja kriisien tai niin sanotun normaaliarjen rikkovien tapahtumien tallentajana.

Palkintoraatiin kuuluivat päätoimittaja Matti Kalliokoski (pj.), päätoimittaja Jouni Kemppainen, päätoimittaja Sirpa Puhakka, toimittaja-tutkija Olli Seuri ja elokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön perustaman 10 000 euron Kanava-palkinnon vuoden 2020 parhaalle kotimaiselle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan tietokirjalle sai toimittaja Saana-Maria Jokinen teoksesta Ääniä sodasta. Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan (Gaudeamus).

”Saana-Maria Jokisen tietokirja Syyrian sisällissodasta on poikkeuksellisen elävää lähihistoriaa. Jokinen kuvaa perusteellisesti ja asiantuntevasti sodan yhteiskunnallista taustaa, kansainvälisiä ulottuvuuksia ja tavallisten syyrialaisten kohtaloita kriisin keskellä. Huolellisen taustatyön ja tarkkojen omien havaintojen ansiosta hän kykenee antamaan monipuolisen kuvan tapahtumista, jotka ovat heijastuneet pakolaiskriisinä Suomeenkin”, valinnan tehnyt Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

Palkintoraati sai 25 kustantajalta arvioitaviksi 192 teosta, joista toimittaja, tietokirjailija Katri Merikallio ja Suomen historian dosentti, tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäinen valitsivat viisi ehdokaskirjaa. Saana-Maria Jokinen on Lähi-itään erikoistunut vapaa toimittaja, ja hän on valmistunut maisteriksi London School of Economicsista pääaineenaan ihmisoikeudet.

Suomen Kuvalehden ja Kanavan palkinnot jaettiin keskiviikkona 11.11.2020 klo 14.00.