Vuoden 2014 Kanava-voittaja paljastaa Putinin suosion salaisuuden

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön perustama 10 000 euron Kanava-palkinto jaettiin vuoden parhaalle tietokirjalle.

Palkintoraadin puheenjohtaja, päätoimittaja Ville Pernaa valitsi torstaina 30.10. tunnustuspalkinnon saajaksi toimittaja Kalle Kniivilän teoksen Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö (Into).

“Putinin väkeä on vuoden tärkein tietokirja. Se osoittaa paljastavalla, mutta kiihkottomalla tavalla, mihin pohjautuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin suosio”, perustelee Ville Pernaa valintaa.

Kirja perustuu tavallisten venäläisten haastatteluihin, jotka avaavat näkymän siihen, miksi Putin voi toimia niin kuin toimii ja miksi läntisestä näkökulmasta järjettömiltä vaikuttavat toimet näyttävät aivan erilaisilta venäläisin silmin.

Kniivilän teos avartaa tietämystä Suomen kannalta äärimmäisen tärkeästä itänaapurista. Se kertoo Venäjän historiasta, kulttuurista, yhteiskunnasta ja politiikasta, mutta ennen kaikkea se kertoo venäläisestä nykyajattelusta eri puolilla suurta naapurimaata.

”Teos on kaiken lisäksi kirjoitettu kokeneen Venäjä-toimittajan karaistulla reportaasikynällä siten, että tunnelmat ja maut suorastaan nousevat paperista lukijan nenään”, summaa Pernaa teoksen ansioita.

”Venäjästä ja Putinista on tehty valtavasti kirjoja, mutta ne lähtevät aina politiikan ylärakenteesta liikkeelle. Halusin tuoda esiin tavallisten venäläisten näkökulman”, kertoo Kalle Kniivilä kirjansa ideasta. ”Venäläisiä tarkastellaan yleensä ulkoa päin, mutta ei heitä pidä mystifioida. Halusin antaa heidän itsensä puhua”, kiteyttää Kniivilä.

Kanava-palkinto jaettin torstaina 30.10.2014 klo 18 alkavassa Kanavan ja Suomen Kuvalehden palkintojuhlassa Otavamedian tiloissa Helsingissä osoitteessa Maistraatinportti 1.

Kalle Kniivilä (s. 1965) on Venäjään erikoistunut toimittaja, joka työskentelee Malmössä ilmestyvässä Sydsvenska Dagbladet -lehdessä. Hän oli Neuvostoliiton hajotessa Kansan Uutisten kirjeenvaihtaja Moskovassa. Hän on opiskellut Venäjää Leningradin yliopistossa ja Itä-Euroopan tutkimusta Lundin yliopistossa.

Syksyisin jaettava jaettava Kanava-tunnustuspalkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Vuonna 2014 kaikkiaan 29 kustantajaa lähettivät raadille 164 teosta, joista palkintoraadin jäsenet toimittaja, tietokirjailija Elina Grundström ja dosentti Mikko Majander valitsivat kymmenen ehdokaskirjaa.

Lisätietoja:
Palkintoraadin puheenjohtaja, päätoimittaja Ville Pernaa
p. 050 539 4310.
Kanava-tunnustuspalkinnon saaja Kalle Kniivilä
p. +46 70 3780 890.