Vuoden 2017 Kanava-voittaja tuo esiin ilmastonmuutoksen monet puolet

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön perustama 10 000 euron Kanava-palkinto jaetaan vuoden parhaalle kotimaiselle tietokirjalle. Palkintoraadin puheenjohtaja, vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsi torstaina 2.11. tunnustuspalkinnon saajaksi päätoimittaja Hanna Nikkasen ja työryhmän teoksen Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into).

”Hyvän sään aikana on tähän mennessä paras Suomessa ilmastonmuutoksesta tehty kirja. Se käsittelee monipuolisesti ilmastonmuutoksen syitä, vaikutuksia ja torjuntaa. Aihe on tärkeä ja äärimmäisen ajankohtainen, ja siitä annetaan tasapainoinen ja ymmärrettävä kuva”, Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

Vaikka ilmastonmuutoksen vakavuus tulee kirjassa hyvin esiin, tekijät eivät tyydy pelkästään kauhistelemaan sitä, vaan etsivät haastateltaviensa kanssa aktiivisesti ratkaisuja, joilla maapallon lämpenemistä voidaan hidastaa. Teoksen artikkeleissa ääneen pääsevät myös muut kuin ilmastotutkimuksen valtavirran edustajat.

Kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta Hanna Nikkasen ohjauksessa. Nikkanen toimi Tampereella journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016–2017. Opiskelijat ovat myös ottaneet kirjan kuvat.

”Ilmastonmuutos on todella monitahoinen asia. Kun olen tehnyt siitä yksin juttuja, olen tuntenut itseni välillä riittämättömäksi. Siitä syntyi ajatus, että tämä aihe jos mikä tarvitsee tiimin”, Nikkanen kertoo. Hänellä itsellään oli etukäteen joitakin kirjan sisältöä koskevia ajatuksia, mutta suuren osan aiheista opiskelijat ideoivat omin päin.

”Nuoret ovat kasvaneet maailmassa, jossa ilmastonmuutos on ollut koko ajan läsnä. Heille on ollut aina selvää, että se vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa, ja kaikki tunsivat aiheen hyvin jo valmiiksi”, Nikkanen selittää.

Kanava-palkinto jaetaan torstaina 2.11.2017 klo 18.00 alkavassa Suomen Kuvalehden ja Kanavan palkintojuhlassa Korjaamolla Helsingissä, Töölönkatu 51. Kanava-palkinnon saaja on selvillä noin klo 18.30.

Hanna Nikkanen (s. 1981) on Long Play -verkkojulkaisun päätoimittajana toimiva tutkiva toimittaja ja tietokirjailija, joka on opiskellut viestintää Helsingin yliopistossa. Hän on aikaisemmin saanut mm. Euroopan komission journalistipalkinnon, tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon sekä Bonnierin journalistipalkinnon.

Tänä syksynä kuudennen kerran jaettu Kanava-palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Vuonna 2017 kaikkiaan 24 kustantajaa lähetti raadille 181 teosta, joista palkintoraadin jäsenet, toimittaja Unto Hämäläinen sekä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija, dosentti Mari K. Niemi valitsivat viisi ehdokaskirjaa.

Lisätietoja: vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen (puh. 040 575 3099) ja Kanava-tunnustuspalkinnon saaja Hanna Nikkanen (puh. 050 374 0308).