Vuoden 2018 Kanava-voittaja tutustuttaa lukijan 1600-luvun valeuutisiin

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön perustama 10 000 euron Kanava-palkinto jaetaan vuoden parhaalle kotimaiselle tietokirjalle. Palkintoraadin puheenjohtaja, vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsi keskiviikkona 31.10. tunnustuspalkinnon saajaksi yliopistonlehtori, dosentti Mirkka Lappalaisen teoksen Pohjoisen noidat. Oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa (Otava). Palkintoraadin puheenjohtaja ja palkinnon saaja eivät ole sukua.

”Pohjoisen noidat on poikkeuksellisen elävästi kirjoitettu tietokirja, jossa historian suuret linjat limittyvät onnistuneesti ruohonjuuritason kuvaukseen. Huhujen ja tuulesta temmattujen väitteiden voimasta todistava teos tuo uuden näkökulman myös ajankohtaiseen valeuutisia koskevaan keskusteluun”, Tuomo Lappalainen luonnehtii palkittua kirjaa.

”Mirkka Lappalainen havainnoi 1600-luvun yhteiskuntaa tarkasti ja analyyttisesti, mutta samalla lämpimästi ja jopa huumorilla. Hän tuntee aikakauden läpikotaisin ja pystyy sen ansiosta tarkastelemaan toimijoita heidän omista lähtökohdistaan, ilman nykypäivän jälkiviisautta”, palkintoperusteissa todetaan.

Mirkka Lappalainen kertoo pyrkineensä valaisemaan kirjassaan uuden ajan alun ihmisen ajattelua ja ihmisyyttä laajemminkin.

”Aikaisempia kirjoja tehdessäni minua oli jäänyt askarruttamaan 1600-luvulla eläneiden käsitys totuudesta ja todellisuudesta. Heillä ei vielä ollut samanlaisia välineitä erottaa totta ja epätotta kuin meillä.”

Noidista kirjoittaessaan Mirkka Lappalainen oppi katsomaan myös oman aikamme somekohuja uusin silmin. 1600-luvun noitahysteriasta löytyi samoja piirteitä.

”Siihenkin menivät mukaan monet sellaiset, jotka kokivat olevansa hyvän puolella, kuten vanhemmistaan huolestuneet lapset. Tästä olisi hyvä oppia, että vaikka on omasta mielestään oikeassa, se ei oikeuta kohtuuttomuuksiin.”

Kanava-palkinto jaetaan keskiviikkona 31.10.2018 klo 18.00 alkavassa Suomen Kuvalehden ja Kanavan palkintojuhlassa Korjaamolla Helsingissä, Töölönkatu 51. Kanava-palkinnon saaja on selvillä noin klo 18.30.

Mirkka Lappalainen (s. 1975) on filosofian tohtori ja Suomen ja Pohjoismaiden historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut erityisesti 1600-luvun historiaa ja saanut aikaisemmin mm. tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon, Suomen tietokirjailijat ry:n tietokirjapalkinnon sekä kahdesti Vuoden tiedekirja -palkinnon. Lisäksi hänet on valittu Helsingin yliopistossa vuoden dosentiksi 2016.

Tänä syksynä seitsemännen kerran jaettu Kanava-palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Vuonna 2018 kaikkiaan 21 kustantajaa lähetti raadille 163 teosta, joista palkintoraadin jäsenet, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg sekä Turun yliopiston työelämäprofessori, kirjailija Tiina Raevaara valitsivat viisi ehdokaskirjaa.

Lisätietoja: vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen (puh. 040 575 3099) ja Kanava-tunnustuspalkinnon saaja Mirkka Lappalainen (puh. 050 339 2786).