Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakaman 10 000 euron suuruisen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon viisi ehdokaskirjaa on valittu. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle historian, politiikan, yhteiskunnan, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Se jaetaan tänä vuonna kolmannentoista kerran.
Ehdokkaat valinneessa raadissa olivat tänä vuonna filosofian tohtori ja historianopettaja Päivi Lipponen sekä valtiotieteiden maisteri, Yleisradion eläkkeellä oleva asiaohjelmien tuottaja Ari Ylä-Anttila. Raadin puheenjohtaja, Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsee ehdokaskirjoista palkinnon saajan, joka julkistetaan maanantaina 18.11.
Kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 156 kirjaa kaikkiaan 23 kustantajalta. Valitsijat halusivat tällä kertaa nostaa erityisesti esiin koskettavia ja vetävästi kerrottuja tarinoita suomalaisille tärkeistä aiheista. Ehdokaskirjat käsittelevät monipuolisesti sekä menneisyyden traumoja että toisaalta ihmisten nykypäivänä niin työ- kuin yksityiselämässäkin kohtaamia vaatimuksia ja suorituspaineita.
Lisätietoja: Palkintoraadin puheenjohtaja, Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen, puh. 040 5753099
Riku Keski-Rauska: Kasvonsa peittänyt mies. Juha Vikatmaan elämä (Docendo)
Riku Keski-Rauska on kirjoittanut harvinaisen koskettavan elämäkerran miehestä, jolla oli kunnianhimoiset, vaativat, dominoivat ja manipulointiin kykenevät vanhemmat. Ajatuksia herättävä kirja sisältää syvän inhimillisen viestin: jokaiselle on tärkeää ellei suorastaan välttämätöntä tulla lapsena rakastetuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Se luo elämälle pohjaa, jonka turvin selviää vastoinkäymisistä ja osaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.
Jenni Kirves: He selvisivät sodasta (WSOY)
Jenni Kirveksen teos on vaikuttava kuvaus sotahistoriassa vähemmälle huomiolle jääneestä ilmiöstä, henkiinjäämisen traumasta. Kirves dokumentoi elävästi, aikalaistodistajien kertomuksia monipuolisesti hyödyntäen, kuinka sodasta palanneet nuoret miehet sinnittelivät omin avuin itsensä aviomiehiksi, isiksi, ukeiksi ja työelämään. Kirjasta piirtyvä kuva työhulluudesta sodassa nuoruutensa viettäneiden miesten keinona hallita ahdistusta avaa kiinnostavia näköaloja suomalaisuuden mentaalihistoriaan.
Laura Niemi: Työelämän tyhjänpuhujat (SKS Kirjat)
Laura Niemi on tarttunut tärkeään aiheeseen, josta kertova kirja osuu erityisen hyvin ajan hermoon nyt, kun digitalisaatio muuttaa yrityksiä ja työelämää rajusti. Teos tuo esiin ylätason konsulttikieleen ja jargoniin sisältyvän ristiriidan: vastuullisille johtajille se voi tarjota aidon työkalun, jolla päästään parempiin tuloksiin, mutta henkilöstölle sama kieli näyttäytyy munkkilatinana. Hilpeistä esimerkeistä huolimatta Niemi ottaa asiansa tosissaan ja kannustaa työyhteisöjä aidosti parempaan vuorovaikutukseen, jossa auttaa se, että ihmiset ymmärtävät toisiaan.
J.P. Pulkkinen: Diplomaatti. Hans-Friedrich von Ploetzin eurooppalainen odysseia (Gummerus)
J.P. Pulkkinen on kirjoittanut hienon kirjan miehestä, jota suuri yleisö ei tunne, mutta jonka merkitys on ollut suuri Neuvostoliiton varjossa ja varjosta läntiseen Eurooppaan mielineelle Suomelle. Hans-Friedrich von Ploetzin elämäntarina kasvaa Pulkkisen kuvaamana syvästi sivistyneeksi aikalaispuheenvuoroksi, joka alkaa vaikuttavalla omakohtaisella kuvauksella Saksasta vuonna nolla ja piirtää kirkkaan linjan Suomen lännettymisestä ja kahden Saksan yhdistymisestä nykymuotoiseen Eurooppaan.
Kati Reijonen: Iso äitiys. Äideistä, isoäideistä ja vanhoista naisista (Atena)
Kati Reijonen vie lukijan hulvattomalle matkalle äitiyden, isoäitiyden ja vanhojen naisten maailmaan. Eri-ikäisten naisten elämäntilanteita käsittelevä kirja rikkoo tabuja ja tarjoaa oivalluksia siitä, miten tehdä elämästä itsensä näköinen. Reijonen kertoo kirjassa omista kokemuksistaan samaistuttavasti ja itseironinen tyyli tekee tekstistä nautittavaa luettavaa. Samalla kirjasta välittyy vakava viesti: naisten asemassa on edelleen parannettavaa.